Zdrowa dieta i regularne ćwiczenia mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Przyjęcie zdrowych nawyków, takich jak spożywanie zdrowej, zbilansowanej diety i ćwiczenia fizyczne , pomoże również przede wszystkim zapobiec wysokiemu poziomowi cholesterolu.
Ważne jest, aby kontrolować poziom cholesterolu, ponieważ wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu .
Jeśli martwisz się o swój poziom cholesterolu, porozmawiaj ze swoim lekarzem.
Wielu lekarzy zaleca regularne sprawdzanie wszelkich przyjmowanych leków na wysokie ciśnienie krwi lub wysoki poziom cholesterolu z lekarzem lub specjalisty. Będą w stanie wspólnie z Tobą ocenić ciągłe korzyści i zagrożenia. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź witrynę internetową .
Tłuszcze i cholesterol
Istnieją dwa główne rodzaje tłuszczów : nasycone i nienasycone. Spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone może podnieść poziom cholesterolu we krwi. Każda firma oferująca catering doskonale z tego zdaje sobie sprawę.
Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone obejmują:
- pasztety mięsne
- kiełbasy i tłuste kawałki mięsa
- masło
- smalec
- krem
- twardy ser
- ciasta i herbatniki
- żywność zawierająca olej kokosowy lub palmowy
Czy jesteś zagrożony?
Dowiedz się, czy jesteś zagrożony chorobami serca, cukrzycą typu 2 lub chorobami nerek, korzystając z naszego narzędzia do sprawdzania ryzyka .
Spożywanie pokarmów zawierających tłuszcze nienasycone zamiast tłuszczów nasyconych może w rzeczywistości pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Dowiedz się również jak jeść zdrowo.
Staraj się zastępować żywność zawierającą tłuszcze nasycone pokarmami bogatymi w tłuszcze nienasycone, takimi jak:
- tłuste ryby (na przykład makrela i łosoś)
- orzechy (na przykład migdały i orzechy nerkowca)
- nasiona (na przykład słonecznik i dynia)
- oleje i pasty roślinne (np. słonecznikowy, oliwkowy, kukurydziany, orzechowy i rzepakowy)
Tłuszcze trans mogą również podnosić poziom cholesterolu. Tłuszcze te występują naturalnie w niewielkich ilościach w niektórych produktach spożywczych, takich jak produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso i nabiał.
Sztuczne tłuszcze trans można znaleźć w tłuszczach uwodornionych, więc niektóre przetworzone produkty, takie jak herbatniki i ciasta, będą zawierały tłuszcze trans.
Aby pomóc Ci w utrzymaniu zdrowej diety, staraj się ograniczać spożycie produktów zawierających tłuszcze trans lub nasycone i zastępuj je produktami zawierającymi tłuszcze nienasycone.
Należy również zmniejszyć całkowitą ilość tłuszczu w diecie. Spróbuj podgrzać w kuchence mikrofalowej, gotować na parze, gotować na parze, gotować lub grillować zamiast pieczenia lub smażenia. Wybieraj chude kawałki mięsa i wybieraj niskotłuszczowe odmiany produktów mlecznych i past (lub jedz tylko niewielką ilość pełnotłustych odmian).
Żywność zawierająca cholesterol
Niektóre pokarmy zawierają cholesterol. Ten rodzaj cholesterolu nazywany jest „cholesterolem dietetycznym”. Pokarmy, takie jak nerki, jajka i krewetki, mają wyższy poziom cholesterolu w diecie niż inne produkty.
Cholesterol znajdujący się w pożywieniu ma znacznie mniejszy wpływ na poziom cholesterolu we krwi niż tłuszcze nasycone, które spożywasz.
Jeśli lekarz zalecił zmianę diety w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, najważniejszą rzeczą do zrobienia jest ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych. Dobrym pomysłem jest również zwiększenie spożycia owoców, warzyw i błonnika.
Błonnik i cholesterol
Istnieją dwa różne rodzaje błonnika: błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny. Większość pokarmów zawiera mieszankę obu.
Błonnik rozpuszczalny może być trawiony przez organizm – błonnik nierozpuszczalny nie może – a błonnik rozpuszczalny może pomóc zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi.
Dobre źródła rozpuszczalnego błonnika obejmują:
- owies
- fasolki
- groszek
- soczewica
- ciecierzyca
- owoce i warzywa
Spróbuj włączyć do swojej diety więcej tych produktów. Staraj się jeść co najmniej pięć porcji owoców i warzyw każdego dnia.
Produkty obniżające cholesterol
Istnieją dowody na to, że żywność zawierająca pewne dodatkowe składniki, takie jak sterole roślinne i stanole, może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Sterole i stanole roślinne znajdują się w orzechach, nasionach i roślinach strączkowych, olejach roślinnych, pieczywie i zbożach oraz owocach i warzywach. Aby obniżyć wysoki poziom cholesterolu, musisz spożywać od 2 do 3 gramów steroli roślinnych i stanoli dziennie. Jedzenie większej ilości nie jest szkodliwe, ale nie przyniesie to żadnych dodatkowych korzyści.
Jednym ze sposobów na zwiększenie spożycia steroli i stanoli roślinnych jest spożywanie wzbogaconej żywności. Te wzbogacone produkty spożywcze obejmują margaryny, niskotłuszczowe mleko, niskotłuszczowe jogurty i płatki śniadaniowe, niskotłuszczowy ser i ser topiony. Osoby, które nie mają wysokiego poziomu cholesterolu, nie powinny regularnie spożywać tych produktów, zwłaszcza dzieci i kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
Jeśli spożywasz żywność, która ma na celu obniżenie poziomu cholesterolu, przeczytaj uważnie etykietę, aby uniknąć nadmiernego jedzenia.
Nie należy spożywać żywności wzbogaconej sterolami roślinnymi jako substytutu leków. Podczas przyjmowania leków cholesterolowych można spożywać pokarmy wzbogacone sterolami roślinnymi, ale najpierw należy skonsultować się z lekarzem.
Bądź aktywny
Aktywny tryb życia może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Zakres działań obejmuje spacery i jazdę na rowerze po bardziej energiczne ćwiczenia, takie jak bieganie i taniec.
Wykonywanie 30 minut ćwiczeń aerobowych o umiarkowanej intensywności przez większość dni może poprawić poziom cholesterolu.
Aktywność aerobowa o umiarkowanej intensywności oznacza, że pracujesz wystarczająco ciężko, aby zwiększyć tętno i zmniejszyć pot.
Jednym ze sposobów sprawdzenia, czy pracujesz z umiarkowaną intensywnością, jest to, czy nadal możesz mówić, ale nie możesz zaśpiewać słów do piosenki.