Martwisz się, że jesz za dużo cukru? Jak dużo jest za dużo”? Czy cukier naprawdę jest dla ciebie taki zły? Czas poważnie przyjrzeć się temu tematowi; Czas, żebyś odkrył zaskakującą prawdę o cukrze …

Coraz więcej badań zaczyna sugerować, że to cukier, a nie tłuszcz w naszej diecie, jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do globalnej epidemii otyłości. 

Trudno to sobie teraz wyobrazić, ale był kiedyś czas, kiedy ludzie mieli dostęp do cukru tylko przez kilka miesięcy w roku. Szybki czas, a nasze cukrowe hity pojawiają się przez cały rok, tym razem o niewielkiej wartości odżywczej i znacznie łatwiej – wystarczy otworzyć puszkę zimnego napoju gazowanego lub tabliczkę czekolady. Z pewnością nie potrzeba eksperta, aby zobaczyć, że nasze współczesne spożycie cukru jest mniej zdrowe niż w naszych czasach. 

CUKIER BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWO: 

Po pierwsze, cukier jest węglowodanem. Fakt! Występuje naturalnie w wielu różnych produktach węglowodanowych, takich jak  owoce i warzywa, zboża i nabiał . Zasadniczo nie możemy tego całkowicie uniknąć, możemy jednak dokonywać świadomych wyborów.

Istnieją dwa rodzaje cukru: cukier występujący naturalnie (fruktoza w owocach; laktoza w mleku) oraz cukier „wolny” – jest to cukier, który znajdujemy między innymi w ciastach, miodzie, syropach, napojach gazowanych i cukrze stołowym.

„Wolne” cukry są również określane jako monosacharydy (takie jak glukoza, fruktoza) i disacharydy (takie jak sacharoza). Ten rodzaj cukru jest dodawany do żywności i napojów przez producentów, kucharzy lub konsumentów, a także naturalnie występuje w sokach owocowych i koncentratach soków owocowych. 

Te wolne cukry są również obecne w żywności, której nie spodziewalibyśmy się słodzenia: zupach, pieczywie, wędlinach, a nawet keczupie!

Rezultat: spożywamy zbyt dużo dodanego cukru. Według badań dorośli mężczyźni spożywają średnio 24 łyżeczki cukru dziennie. To równa się 384 kaloriom!

ILE MOŻEMY KONSUMOWAĆ?

Trudno powiedzieć, ponieważ cukier nie jest niezbędnym składnikiem odżywczym w Twojej diecie. Instytut Medycyny, który ustala zalecane dzienne spożycie lub RDA, nie wydał oficjalnego numeru dla cukru. Jednak  Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożycie mniej niż 10% całkowitego dziennego spożycia kalorii. Niniejsze wytyczne nie odnoszą się do cukrów znajdujących się w świeżych owocach, warzywach i nabiale, ponieważ nie ma dowodów na niepożądane skutki spożywania tych cukrów. 

Rząd kraju zaleca, aby  wolne cukry nie stanowiły więcej niż 5% spożywanych codziennie kalorii.

Wytyczne:

  • Dorośli nie powinni codziennie spożywać więcej niż 30 g wolnego cukru (co odpowiada 7 kostkom cukru).
  • Dzieci w wieku od 7 do 10 lat powinny spożywać nie więcej niż 24 g wolnych cukrów dziennie (6 kostek cukru)
  • Dzieci w wieku od 4 do 6 lat powinny spożywać nie więcej niż 19g wolnych cukrów dziennie (5 kostek cukru).
  • Nie ma żadnych wytycznych dla dzieci w wieku poniżej 4 lat, ale zaleca się, aby unikały napojów słodzonych cukrem i żywności z dodatkiem cukru

CZYTANIE ETYKIET ŻYWNOŚCI:

Czytanie etykiet żywności to jeden z najlepszych sposobów monitorowania spożycia wolnego / dodanego cukru. Poszukaj następujących nazw dodanego cukru i staraj się unikać lub ograniczać ilość lub częstotliwość żywności, w której się znajduje:

  • brązowy cukier
  • syrop kukurydziany
  • koncentraty soków owocowych
  • wysoko fruktozowy syrop kukurydziany
  • kochanie
  • cukier inwertowany
  • Cukier słodowy
  • melasa
  • cząsteczki cukru syropu kończące się na „ose” (dekstroza, fruktoza, glukoza, laktoza, maltoza, sacharoza).

Cukier ogółem, który zawiera dodatek cukru, jest często podawany w gramach. Zwróć uwagę na liczbę gramów cukru na porcję, a także całkowitą liczbę porcji. 

Śledź również cukier dodawany do jedzenia lub napojów. Około połowa dodanego cukru pochodzi z napojów, w tym z kawy i herbaty. Badanie przeprowadzone w maju 2017 r. wykazało, że około 2/3 osób pijących kawę i 1/3 pijących herbatę dodaje do swoich napojów cukier lub słodkie aromaty. Naukowcy zauważyli również, że ponad 60% kalorii w ich napojach pochodzi z dodatku cukru. 

TRZY PROSTE KROKI DO OGRANICZENIA:

W tempie, w jakim obecnie spożywamy cukier, cukier nie jest już przyjemnością. Zamiast tego stał się stopniowym wyrokiem śmierci. Redukcja cukru i wysoko rafinowane węglowodany mogą radykalnie zmienić Twoje życie! Niektórzy z was mogą czuć się przytłoczeni myślą o dokonaniu tak drastycznej zmiany. Nie bać się! Zmiana nie musi być poważna; małymi kroczkami. Poniżej znajdują się tylko 3 proste kroki, które możesz wykonać, aby rozpocząć zmianę diety bogatej w cukier:

Krok 1:  Zjedz białko na śniadanie

Doprowadzi to do stabilnego poziomu energii przez cały ranek.

Krok 2:  Głodny? Najpierw spróbuj wody.

Odwodnienie często może być zamaskowane jako głód. Spadek nawodnienia o 5% może korelować z 20% spadkiem energii. 

Krok 3:  Poszukaj zamienników o niskiej zawartości węglowodanów dla żywności o wysokiej zawartości węglowodanów

Obecnie istnieje wiele zamienników, których można użyć do zastąpienia tych obciążonych cukrem żywności, których po prostu nie możemy odpuścić. Istnieją bazy do pizzy kalafiorowej; makaron z cukinii; stewia, aby zastąpić zwykły cukier. I tak dalej. 

Wreszcie masz wiedzę i masz moc. Kiedy zaczniesz zmniejszać ilość dodawanego cukru w ​​swojej diecie, automatycznie zaczniesz spożywać posiłki zgodnie z przeznaczeniem – aby napędzić Cię do wielkości.