Istnieje wiele rzeczy, które mogą wpływać na układ odpornościowy . Napięty harmonogram może sprawić, że poczujesz się wyczerpany i nie jesteś w najlepszej formie. Dużo odpoczynku jest ważne, podobnie jak jedzenie właściwych rzeczy.
Istnieje wiele pokarmów, które mogą faktycznie wzmocnić układ odpornościowy i pomóc w walce z przeziębieniem i grypą. Oto lista produktów leczniczych, które należy wziąć pod uwagę podczas planowania posiłków.
SZPINAK
Ta liściasta zieleń jest pełna dobroci i tak łatwa do włączenia do posiłków. Szpinak zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy , w tym flawonoidy, karotenoidy, żelazo, witaminę C i witaminę E.Składniki odżywcze, które znajdujesz w szpinaku, wzmacniają funkcje odpornościowe i zapewniają organizmowi niezbędne do podziału komórek i naprawy DNA.
MIGDAŁY
Witamina E jest naprawdę silnym przeciwutleniaczem, a dzienną dawkę można uzyskać w zaledwie kilku migdałach ! Badania sugerują, że dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego niezbędne jest dostarczanie dużej ilości witaminy E. Możesz dodać migdały do swojego posiłku lub zjeść je jako przekąskę, aby mieć pewność, że otrzymujesz odpowiednią ilość witaminy E, magnezu i błonnika.
SŁODKI ZIEMNIAK
Nie tylko mają kluczowe znaczenie dla funkcji odpornościowej, ale słodkie ziemniaki mają również dodatkową zaletę, że są świetne dla skóry . Bez cholesterolu, bez tłuszczu i bogaty w beta-karoten, jeden średni słodki ziemniak zawiera aż 120% Twojej dziennej dawki witaminy A!
CZOSNEK
Klasyczny domowy środek na przeziębienie, czosnek ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze . Badanie dotyczyło osób, które przyjmowały suplementy czosnku w zimnych porach roku – wynik był taki, że ci, którzy przeziębili się mniej niż osoby przyjmujące pigułki placebo. Czosnek jest łatwy do włączenia do diety – można go dodać do dań z makaronu, dań z ryżu i oczywiście pieczywa czosnkowego.
BROKUŁY
Potęga warzyw, brokuły, jest fantastycznym źródłem witaminy C i zawiera przeciwutleniacze, takie jak sulforafan . Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki, które są rodzajem niestabilnych cząsteczek w organizmie, które mogą atakować układ odpornościowy. Niektórzy ludzie uwielbiają brokuły , podczas gdy inni wolą w ogóle ich unikać. Spróbuj włączyć go do posiłków w sposób, któremu nie możesz się oprzeć – pieczenie brokułów z czosnkiem może być świetnym sposobem na dodatkowy zastrzyk zdrowia!
Wszyscy wiemy, że utrzymanie zdrowia jest priorytetem, a utrzymanie dobrego stanu układu odpornościowego jest ważnym sposobem osiągnięcia tego celu. Wprowadzenie niewielkich zmian w diecie może naprawdę pomóc organizmowi w walce z infekcją. Ważne jest również, aby wysypiać się, regularnie ćwiczyć i radzić sobie ze stresem.