Często stwierdzamy, szczególnie w przypadku nowych klientów, że catering może być nieco przytłaczający. Niezależnie od tego, czy Twoja firma zamawia spotkanie, czy jesteś świeżo zaręczoną parą planującą swój wielki dzień ślubu, istnieją sposoby na uproszczenie obsługi cateringowej i zaoszczędzenie pieniędzy. Ale przy dosłownie setkach pysznych opcji jedzenia, obejmujących dziesiątki menu, może być trudno określić, od czego zacząć. Pomyśleliśmy więc, że podzielimy się prostymi, ale skutecznymi sposobami pomocy.
Na początek warto zapoznać się z różnymi rodzajami cateringu. Każdy typ ma nieco inny rodzaj procedur planowania, wyceny i zamawiania. Gdy już możesz zawęzić do jednego z nich, ułatwi to wybór menu na konferencje, a także pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze na składaniu zamówienia. Oto cztery ogólne rodzaje cateringu, które należy wziąć pod uwagę:
CATERING WESELNY
Chociaż wszyscy jesteśmy zaznajomieni z cateringiem weselnym , możemy zgodzić się, że catering ma ogromny wpływ na ten wyjątkowy dzień. Chcesz mieć pewność, że wszyscy dobrze jedzą (i świętują), od gości specjalnych po pannę młodą i pana młodego. Dekoracje, obiad, deser i co do picia to tylko część planowania.
CATERING KORPORACYJNY
Od małych spotkań biurowych i szkoleń po duże imprezy regionalne, możliwość dostarczenia doskonałego jedzenia na miejsce pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, jednocześnie pozwalając skupić się na ważniejszym zadaniu, jakim jest Twoja firma! Śniadania kontynentalne, lunche w pudełku i bufety są popularne w firmach cateringowych .
CATERING NA IMPREZY TOWARZYSKIE
Od przyjęć urodzinowych i emerytalnych po duże grille na podwórku, imprezy towarzyskie obejmują szeroki zakres wydarzeń (i potraw). Przystawki, barmani i balony to tylko niektóre z tego, co możesz zobaczyć na takich imprezach.
WYŻYWIENIE KONCESYJNE
Do tej kategorii należą sezonowe, sportowe wydarzenia publiczne. Tam, gdzie znajdziesz dużo ludzi, zawsze znajdziesz coś dla siebie. Planowanie ich wymaga profesjonalisty, aby upewnić się, że masz wszystkie odpowiednie opcje menu dla swoich odbiorców. Tutaj znajdziesz wszystkich ulubieńców tłumu, od hot dogów i hamburgerów po frytki z sera chili i lody.
Teraz, gdy masz już określoną kategorię, porozmawiajmy o niektórych sposobach oszczędzania. Musisz pamiętać, że to Ty decydujesz o tym, co zamawiasz. Brzmi prosto, prawda? Rzeczywistość jest taka, że przy tak wielu wyborach łatwo jest przeoczyć swój budżet i skończyć z większą ilością jedzenia, niż możesz sobie pozwolić (lub możesz zjeść!). Poniższe cztery wskazówki pomogą firmie cateringowej zaoszczędzić czas i pieniądze przy zamawianiu na imprezę. Pamiętaj o tym, rozważając kolejne zamówienie:
Poznaj liczbę gości – najważniejszy czynnik kosztów wyżywienia zależy od liczby karmionych osób. Zdziwiłbyś się, ile osób próbuje złożyć zamówienie, gdy nie wiedzą, ile osób przyjdzie. Znajomość liczby gości, zanim zadzwonisz, aby uzyskać wycenę, pomoże Ci w lepszym budżecie i wyeliminuje mylące i niepotrzebne zmiany w menu w ostatniej chwili.
Zdecyduj się na metodę dostawy – większość ludzi uważa, że catering jest tylko w jedną stronę, ale dobra profesjonalna firma cateringowa oferuje aż 4 różne sposoby dostawy żywności, w tym:
Odbiór: odbierasz jedzenie w siedzibie firmy cateringowej. Nie tak powszechne, ale opcja zaoszczędzenia na kosztach dostawy lub zaoszczędzenia czasu na pilnym zamówieniu.
Drop Off: Jedno z najczęstszych, szczególnie w przypadku imprez firmowych i towarzyskich, podczas których firma cateringowa po prostu dostarcza żywność w jednorazowych pojemnikach (tacach foliowych, pudełkach po kawie itp.).
Prawdziwy wyświetlacz: w przypadku bufetów i bankietów możesz rozważyć tę opcję, ponieważ firma cateringowa przygotuje stoły i miejsce do serwowania posiłków, w tym bieliznę, szklanki, zastawę stołową itp. Dobrze wiedzieć gdzie obiady domowe w Warszawie można zjeść smacznie.
Pełna obsługa: Oprócz prawdziwej ekspozycji możesz również wybrać profesjonalną obsługę, a nawet gotowanie potraw na miejscu!
Jak chcesz ulepszyć swoje wydarzenie – Pomyśl o nich jak o „opcjonalnych lub ulepszonych przedmiotach”, które możesz dodać do swojego wydarzenia. Chociaż może wydawać się, że nie ma to większego związku z jedzeniem, jest to integralna część planowania imprezy, którą powinien oferować każdy profesjonalny catering. Ulepszenia mogą obejmować dekoracje, pościel, porcelanę, serwery, szefów kuchni na miejscu, barmanów, DJ-ów i nie tylko.
Poznaj swój budżet, zanim złożysz zamówienie – chociaż często jest to pierwsza rzecz, o której możesz pomyśleć, często jest to ostatnia rzecz, którą się zastanowisz. W przypadku większości firm cateringowych ceny są ustalane na podstawie modelu cenowego w dolarach na osobę. Zatem prostym sposobem na utworzenie budżetu jest po prostu określenie całkowitej kwoty, jaką chcesz wydać, i podzielenie jej przez szacowaną liczbę osób. Posiadanie tego numeru na początek pomoże firmie cateringowej zdobyć więcej za swoje pieniądze!
Pamiętaj, że profesjonalni cateringi są po części artystami, a po części służącymi. Nie chcemy bardziej niż zapewnić Ci niesamowitego jedzenia, które pasuje zarówno do Twojego wydarzenia, jak i budżetu. Im więcej mamy informacji, tym lepszą pracę możemy wykonać. Lub, jak lubimy mówić: świetne jedzenie. Znakomita obsługa. Bez stresu.