Tort wiśniowy

Składniki:
Biszkopt:
– 8 całych jajek
– 1 i 3/4 szklanki mąki
– 1/4 szklanka kakao
– 2 szklanka cukru (kryształ)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Syrop do nasączenia blatów:
– 100 ml likieru wiśniowego
– 500 ml soku, kompotu z wiśni
Masa wiśniowa:
– 500 ml kompotu z wiśni
– 100 ml likieru z wiśni
– szklanka wiśni zamrożonych bądź świeżych
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Śmietana:
– 1,5 litr śmietany kremówki 36%
– 4 łyżki cukru pudru
– żelatyna na litr wody
Dodatkowo:
– 2 tabliczki czekolady gorzkiej
– wiśnie kandyzowane  
Sposób przygotowania:

Biszkoptu:

1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
2. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Pieczemy na tortownicy o średnicy 30 cm przez 30-35 minut w temperaturze 200’C.
Masy wiśniowej:
1. Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą oprócz wiśni.
2. Następnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje
3. Na koniec dodajemy wiśnie, które delikatnie mieszamy z masą.

Śmietany:

1. Schłodzoną śmietanę ubijamy na pół sztywno razem z cukrem pudrem.
2. Rozpuszczamy żelatynę z wodą.
3. Wlewamy wystudzoną żelatynę do śmietany i ubijamy przez chwilę.

Wykonanie tortu:

1. Biszkopt dzielimy na 3 równe części.
2. Nasączamy blaty przygotowanym syropem.
3. Masę wiśniową wykładamy na 2 blaty.
4. Śmietanę dzielimy na 3 równe części i wykładamy na masę wiśniową (pierwszy i drugi blat).
5. Przykrywamy 3 częścią blatu.
6. Na wierzch i boki kładziemy śmietanę.
7. Obsypujemy startą czekoladą.
8. Dekorujemy śmietaną.
9. Ozdabiamy wisienkami oraz wiórkami czekolady.
  Smacznego!! ;)

Dalej

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *