Tarta z budyniem i truskawkami

Składniki:
Ciasto:
– 250g mąki pszennej
– 125g masła
– 50g cukru
– 1 łyżka śmietany
– szczypta soli
– 1 żółtko
Budyń:
– 2 budynie śmietankowe
– 3,5 szklanki mleka
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki masła
– 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
– Truskawki
– Pół tabliczki czekolady gorzkiej
– Migdały płatki
Sposób przygotowania:
Ciasta:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy.
2. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy masłem.
4. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
5. Przenosimy je ze stolnicy na formę i nakłuwamy widelcem.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200′.

Budyń:
1. Mieszamy budynie wraz z mąką ziemniaczaną w połowie szklanki mleka.
2. Pozostałą część mleka gotujemy razem z cukrem.
3. Do zagotowanego mleka dodajemy budyń wymieszany z mlekiem.
4. Gotujemy wszystko przez parę minut.
5. Do gotowego budyniu dodajemy masło i mieszamy.
6. Zostawiamy do przestudzenia.
Wykonanie:
1. Na wystudzony spód tarty wykładamy budyń.
2. Na budyń układamy przekrojone na pół truskawki.
3. Polewamy roztopioną czekoladą.
4. Posypujemy podsmażonymi migdałami.
SMACZNEGO! ;)


Dalej

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *