Pawie oczka- zrazy schabowe z jajkiem, ogórkiem i cebulką, czyli recenzja musztardy ostrej BIO Primavika i przyprawy do golonki (i nie tylko) Rafex


Składniki:
– schab bez kości- 1kg (mi wyszło 16 zrazów z 1,2kg)
– Przyprawa do golonki Rafex
– Musztarda ostra Bio Primavika
– 4 jajka
– ogórki konserwowe
– 1-2 cebule
– olej
– mąka
– sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie

Ugotować jajka na twardo, pokroić na 4 części. Ogórki konserwowe pokroić na 2-4 części, cebulkę w grubsze piórka. Schab pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i rozbić. Obsypać przyprawą do golonki Rafex. 


Każdy z kotletów z jednej strony wysmarować musztardą ostrą Primavika, następnie nałożyć jajko, ogórka, cebulę i zawijać przy okazji obtaczając w mące.


Zraziki usmażyć z każdej strony do zrumienienia na odrobinie oleju, przełożyć do garnka. Pozostały tłuszcz na patelni zalać wodą (aby był smak ;)) i wlać do garnka, w który wrzuciliśmy zrazy. Dolać wody, aby przykryła mięso, wrzucić kilka liści laurowych i ziela angielskiego.


Gotować aż do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Aby nadać wyrazistego smaku włożyć musztardę i koncentrat (na każde dwie łyżeczki koncentratu włożyć 1 łyżeczkę ostrej musztardy). Tym sposobem sos nam już zgęstnieje. Jeżeli nadal jest za rzadki „zaklepujemy” mąką.


Musztarda ostra BIO Primavika:

Kilka słów od producenta: Musztarda ostra BIO poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie, zwłaszcza tłuszczów. Nasze musztardy przygotowane są z najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Musztarda zamknięta w klasycznym słoiczku, na etykiecie najważniejsze informacje. Skład jak widać powyżej jest krótki i treściwy. Musztarda została wyprodukowana w większości z surowców ekologicznych :)
Smak bardzo zdecydowany, podobnie jak zapach. Czuć wysokiej klasy gorczycę z pikanterią w tle. Musztarda nie należy do tych najostrzejszych, ale jest bardzo wyrazista. Konsystencja kremowa, taka jaką lubię. Nie wyczujemy praktycznie żadnej chemii, smak pochodzi z produktów wykorzystanych do produkcji. Idealnie komponuje się z kiełbasami, parówkami. Jest również doskonała do sosów m.in. vinegrette.

Primavika

Przyprawa do golonki Rafex:

Kilka słów od producenta: Dedykowana mieszanka przypraw przeznaczona do golonki. 
SKŁAD: KMINEK,SÓL,KOLENDRA,PAPRYKA SŁODKA,CZOSNEK,MARCHEWKA,CEBULA,LIŚCIE LAUROWE,ROZMARYN,PIEPRZ CZARNY,ZIELE ANGIELSKIE,GORCZYCA,KURKUMA.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Przyprawa znajduje się w przezroczystym opakowaniu. Na etykiecie znajdziemy wszystkie ważne informacje. 
Zapach bardzo przyjemny, po otwarciu wyczujemy trafną mieszankę przypraw, idealną nie tylko do golonki. Od razu można wyczuć lekko ostry aromat kminku, pieprzu czarnego i gorczycy.
Przyprawa nadaje się praktycznie do każdego mięsa wieprzowego- czy pieczonego, smażonego czy gotowanego. Nadaje mu niepowtarzalnego smaku.

Rafex


Smacznego :)

Dalej

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *