Mini tarty drożdżowe z kurczakiem – pomysłowy obiad

W związku z tym, że od jakiegoś czasu zaczęłam urozmaicać zwykłe, domowe obiady, to coraz częściej powstaje coś nowego i smacznego w mojej kuchni. Świetnym sposobem na niewielki głód i lekki, smaczny obiad są mini tarty. Wbrew pozorom wcale nie są skomplikowane i pracochłonne, a wyglądają efektownie. U mnie takie mini tarty były na obiad, ale są też idealne na przystawkę. Ja ułożyłam je i piekłam w miseczkach do creme brulee, bo nie są zbyt duże i nadają się do piekarnika. Również takie mini tarty ładnie się w nich prezentują. Pamiętajcie, że nie tylko jedzenie musi być smaczne, ale i jego wygląd musi przyciągać nasze zmysły. No to do dzieła
mini-tarty-z-kurczakiem

tarta-z-kurczakiem

MINI TARTY z kurczakiem i warzywami

Składniki na tartę ( ilość porcji ok.):
– 250 g mąki pszennej
– 15 – 20 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
– ok. 1/2 przegotowanej wody lub mleka
– zioła prowansalskie
Składniki na farsz do tarty:
Niewielkie ilości w proporcji według uznania, przygotowujemy poniższe składniki krojąc w kostkę lub dzieląc na mniejsze kawałeczki:
– papryka
– cukinia
– cebula zwykła lub czerwona
– brokuł
– pierś z kurczaka
– opcjonalnie kiełbasa chorizo w plasterkach lub salami,
– sól, pieprz, 
– zioła (może być ziołowa mieszanka do kurczaka, mogą być zioła prowansalskie, bazylia lub przyprawa do kurczaka, co kto lubi)
– ser żółty do posypania ( najlepiej starty na paski)
– masło, olej rzepakowy czy olej kokosowy – cokolwiek na czym chcemy usmażyć pierś z kurczaka
zdrowy-obiad
tarta-drożdżowa
Sposób przygotowania:
Wykonanie ciasta ( wyjdzie na ok. 3-4 miseczek do creme brulee):
Mąkę, sól, cukier i zioła prowansalskie wymieszaj ze sobą. Wrzuć drożdże, zalej ciepłą wodą, dodaj łyżkę oleju i zagnieć ciasto. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję, czyli taką że ciasto nie będzie się kleić, ale będzie też dość miękkie, odstaw je na 5 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie wysmaruj miseczki olejem, pokrój warzywa do tarty i usmaż kawałeczki piersi z kurczaka. 
Następnie weź lekko wyrośnięte ciasto i uformuj je w wysmarowanych olejem miseczkach. Widelcem nakłuj ciasto dość gęsto, aby nie wyrosło za dużo. Zapiecz je w piekarniku przez ok. 5-7 minut w 180 stopniach.
smaczny-obiad

obiad-przepis-blog
obiad-z-piersią-z-kurczaka
Wykonanie tarty z farszem:
Po wyjęciu foremek z tartą, układamy do środka przygotowany wcześniej farsz warzywny. Następnie układamy na wierzch usmażonego na patelni i przyprawionego wcześniej kurczaka. Posypujemy plasterkami chorizo i serem. Tak przygotowaną tartę wrzucamy do piekarnika na ok. 25-30 minut na 180 stopni. 
tarta-z-warzywami

co-zrobić-z-chorizo

tarta-warzywna-z-serem
Taka tarta świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Smacznego! 
mini-tarta
Kasia
www.kasiakoniakowska.blogspot.com


Dalej

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *