Wiele naszych zajęć domowych – gotowanie, sprzątanie, jedzenie, picie, kontakty towarzyskie – odbywa się w kuchni. Dlatego tak ważna jest piękna i funkcjonalna kuchnia. Niezależnie od stylu projektowania kuchni , organizacja i układ są kluczowymi elementami. Przyjrzyj się 10 błędom podczas renowacji, których powinieneś unikać, i poradami projektowymi, które warto wypróbować, aby otrzymać praktyczny i elegancki projekt kuchni.
Zanim zaczniesz, jeśli szukasz pożyczki na stworzenie swojej wymarzonej kuchni, sprawdź te opcje pożyczek osobistych dla prawie każdego rodzaju kredytu.
- Kuchenne przeszkody trójkątne
Specjaliści od projektowania kuchni określają zlew, kuchenkę i lodówkę jako trójkąt kuchenny. To obszar największej aktywności, więc zaprojektowanie trójkąta kuchennego wymaga starannego planowania i swobodnego dostępu. Spośród tych trzech zlew zazwyczaj widzi najwięcej akcji, chociaż twój trójkąt powinien mieć również łatwy dostęp do kuchenki i lodówki, a także do stanowisk roboczych na blacie.
Oczywiście twój zlew musi znajdować się w pobliżu kanalizacji. Czasami ze względu na rozmieszczenie rur projektuje się kuchnie ze zlewozmywakami w złym miejscu. Jeśli tak jest w Twojej kuchni, rozważ zatrudnienie hydraulika, który przeniesie instalację wodociągową, aby zapewnić najlepsze miejsce na zlew.
Niezależnie od wielkości lub układu kuchni (w kształcie litery L, kambuza, litery U lub wyspy) suma wszystkich nóg w trójkącie roboczym nie powinna być mniejsza niż 10 stóp lub większa niż 25 stóp. Jeśli trójkąt roboczy jest za mały, ludzie będą się potykać o siebie. Jeśli jest zbyt duży, przygotowanie posiłku może być męczącym zadaniem.
- Zmarnowana przestrzeń magazynowa
Kuchnie zazwyczaj zawierają dużo rzeczy. Nie tylko to, ale przedmioty ukryte za szafkami kuchennymi mogą mieć dziwne kształty i wymagać dodatkowej przestrzeni – pomyśl o robotach kuchennych lub mikserach stojących. Znalezienie domu dla swoich urządzeń przy jednoczesnym zapewnieniu ich łatwo dostępnego może być trudne.
Ponieważ zabudowy są drogie, a całkowity rozmiar obszaru może być ograniczony, jednym dużym błędem projektowym jest niewystarczająca ilość miejsca. Nawet małe kuchnie marnują miejsce, ale można to zminimalizować dzięki inteligentnemu planowaniu renowacji kuchni.
Jeśli Twoja kuchnia jest mała, rozważ zainstalowanie bardzo długich górnych szafek z listwami, aby uzyskać dodatkową przestrzeń do przechowywania. Umieść oświetlenie lub zieleń wzdłuż listwy, aby przyciągnąć wzrok. Zawsze instaluj szafki nad lodówką. Niewykorzystanie tego obszaru jest stratą miejsca na przechowywanie dużych lub sezonowych artykułów kuchennych. Na koniec zainstaluj półki z tyłu dolnej szafki kuchennej. Może to dodać do 4 stóp kwadratowych dodatkowej przestrzeni do przechowywania w kuchni.

- Za mało miejsca na licznik
Jednym z największych zarzutów dotyczących projektowania kuchni jest brak miejsca na blat. Biorąc pod uwagę wszystkie czynności kuchenne, które wymagają blatu, a także urządzenia, które są tam na stałe, chcesz zmieścić w kuchni jak najwięcej otwartej powierzchni poziomej. Łatwym sposobem na to jest dodanie wyspy lub baru śniadaniowego do kuchni w kształcie litery L. - Złe oświetlenie
Kuchnia to jedno pomieszczenie, w którym nie można sobie pozwolić na słabe oświetlenie. To nie tylko kwestia dobrego projektu i atmosfery. Prawidłowe oświetlenie do zadań kuchennych to kwestia bezpieczeństwa, która jest ważna podczas posługiwania się ostrymi nożami i innymi narzędziami kuchennymi. Ponadto im więcej światła masz w pomieszczeniu, tym lepiej możesz pochwalić się elementami wystroju.
Pokoje generalnie wymagają trzech rodzajów oświetlenia:
- Oświetlenie ogólne do oświetlenia ogólnego
- Oświetlenie zadaniowe
- Oświetlenie akcentujące
- W swojej kuchni oceń obszary robocze i skup się na zapewnieniu każdemu miejscu odpowiedniego światła. Rozważ dodanie oświetlenia bezpośrednio nad wszystkimi głównymi obszarami roboczymi.
Użyj lamp wiszących lub serii mini-wisiorków, aby podkreślić piękno i funkcjonalność kuchni. Wisiorki świetnie prezentują się nad zlewozmywakami, a seria mini wisiorków świetnie sprawdza się nad barami śniadaniowymi i wyspami kuchennymi . Zainstaluj oświetlenie podszafkowe, aby mieć pewność, że blaty mają wystarczające oświetlenie do typowych zadań kuchennych.
- Pomijanie Backsplash
Podczas budżetowania lub projektowania nowej kuchni lub przebudowy, backsplash czasami zsuwa się na koniec listy. Lub, co gorsza, jest całkowicie pominięty w planie. Może to zaoszczędzić pieniądze na krótką metę, ale na dłuższą metę będzie Cię to kosztować dużo czasu i wysiłku.
Pomyśl o całej parze, wodzie i tłuszczu w kuchni, a zrozumiesz, dlaczego zainstalowanie tylnej osłony nad płytą kuchenną i blatami to sprytny sposób na utrzymanie kuchni w czystości. O wiele łatwiej jest usunąć tłuszcz z backsplashu wykonanego z płytek, metalu lub plastiku niż z farby lub tapety.
- Słaba wentylacja
Najlepszy projekt kuchni blaknie w obecności śmierdzących zapachów kuchennych. Jeśli kiedykolwiek wszedłeś do czyjegoś domu i poczułeś wczorajszą rybę unoszącą się w powietrzu, zrozumiesz, jak ważna jest dobra wentylacja.
Niedrogie okapy nadkuchenne po prostu rozprowadzają brudne, stęchłe powietrze, a dobry system wentylacji poprawi jakość powietrza w pomieszczeniu. Pomaga również w utrzymaniu czystości w kuchni i przedłuża żywotność urządzeń.
Chociaż może to być duża inwestycja, dobry system wentylacji sprawia, że gotowanie i spożywanie posiłków jest przyjemniejsze, zwłaszcza jeśli Twoja kuchnia otwiera się na salon lub pokój rodzinny.
- Wybór niewłaściwej wyspy kuchennej
Jeśli chodzi o wyspy kuchenne, generalnie myślimy o dodatkowej przestrzeni do przechowywania, przygotowania i serwowania w kuchni. Ale możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że wyspy kuchenne mogą marnować dużo miejsca. Wybór niewłaściwej wyspy lub umieszczenie jej w złym miejscu może spowodować bałagan, szczególnie w obszarze roboczym, który jest nadmiernie zagracony.
Wyspy, które utrudniają przepływ ruchu do i ze zlewu, lodówki, kuchenki i głównych stacji roboczych będą tworzyć wąskie gardła. Wyspa powinna mieć co najmniej 4 stopy długości i 2 stopy głębokości i potrzebuje wystarczająco dużo miejsca, aby ludzie mogli się wokół niej poruszać i pracować. Eksperci od renowacji kuchni twierdzą, że jeśli kuchnia nie ma co najmniej 8 stóp głębokości i 12 stóp długości, nie powinieneś nawet myśleć o wyspie.
- Ignorowanie recyklingu
Ponieważ recykling staje się jeszcze ważniejszy, zajmowanie się śmieciami w projektowaniu kuchni wykracza poza wtykanie kosza pod zlew. Stwórz plan wydajnego i odpowiedzialnego gospodarowania śmieciami – włącz kosze do sortowania na surowce wtórne do projektu swojej kuchni. - Zbyt modne
Choć to niekoniecznie pomyłka, najnowsze trendy kuchenne i sprzęt z najwyższej półki mogą nie być najlepszym wyborem. Modne kolory i wzory mają krótką żywotność i możesz nigdy nie zobaczyć zwrotu z dużych inwestycji w najnowsze przybory kuchenne. Szukaj nowinek kuchennych i ponadczasowych urządzeń. - Nie pracuję z profesjonalistami zajmującymi się projektowaniem kuchni
Rozpoczynanie projektu kuchni w celu zaoszczędzenia pieniędzy jest częstym błędem; w rzeczywistości może marnować więcej pieniędzy, czasu i energii, jeśli zrobisz to źle. Profesjonalni projektanci mają najnowsze pomysły i informacje i mogą pomóc Ci zidentyfikować Twoje potrzeby i przełożyć je na efektywny plan, który pasuje do Twojego gustu i budżetu.