751. Gotujemy w weekend, cz. 32 pizza na proszku do pieczenia

Zobacz blog
Witajcie!

Dziś będzie mieć premierę pizza Leona!
Danie pyszne, sycące i całkiem własne wykonane.

Dla zachęty dodam także, że nie jest to typowa pizza lokalowa wykonywana na bazie drożdży.
Zamiast nich dodałam po prostu proszek do pieczenia.
Dzięki temu nie muszę czekać, aż całość wyrośnie, a mimo to ciasto jest kruche i chrupiące.

Oto jak wyszło:

Tu pokrojona:

A tu z sosem:

 Składniki:

a) ciasto

2 szklanki mąki pszennej np. Szymanowska
łyżeczka proszku do pieczenia
 szczypta soli
szczypta cukru
ćwierć szklanki wody
 ćwierć szklanki mleka
2 łyżki oleju roślinnego np. Kujawski

b) farsz

4 pieczarki
czerwona papryka
4 ząbki czosnku
kilka plastrów żółtego sera
3 cienkie kabanosy

c) sos pomidorowy

4  łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
oregano
zioła prowansalskie
szczypta soli
szczypta pieprzu
 
d) sos czosnkowy

mały jogurt naturalny
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu

Czynności:

1. Na stolnicę wrzucamy składniki sypie: mąkę, proszek do pieczenie, sól, cukier. Mieszamy dłonią, aby je się połączyć.
2. Do kupki sypkiej dorzucamy składniki mokre: olej, mleko, wodę. Gdy wszystko to, co potrzebne do spodu pizzy znajdzie się już na stolnicy, zaczynamy ostrożnie wyrabiać ciasto, ugniatając je z uczuciem. Papka jest gotowa, gdy całość jest ładnie uklepana i nic z niej nie ucieka.
3. Czas na wałkowanie! Posypujemy więc stolnicę mąką i zaczynamy rozpłaszczać nasz twór ciastowy, nadając mu kształt według naszego widzi-mi-się. Ciekawostka przyrodnicza: im cieńsze ciasto wywałkujemy, tym szybciej się nam pizza upiecze.
4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem specjalnym i przekładamy nań nasze ciasto.
5. Pora na farsz! Spód ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym tak, aby pokryć całość. Na to kładziemy umyte i pokrojone wcześniej warzywa: pieczarki, paprykę, czosnek. Na warzywną stertę dorzucamy pokrojone kabanosy. Całość posypujemy pokrojonym drobno serem żółtym.
6. Tak przygotowaną pizzę wkładamy następnie do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy mniej więcej 30-40 minut.
7. Gdy ciasto się piecze, my robimy sosy! Podane zatem w podpunktach c i d składniki mieszamy ze sobą, przekładamy do misek i odstawiamy na chwilę, czekając aż się wszystko ze sobą przegryzie.
8. Upieczoną pizzę wykładamy z piekarnika, dzielimy na części, polewamy sosami.
9. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon w sosie
Dalej

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *