2063. Gotujemy w weekend, cz. 90 leczo z kaszą jęczmienną

Zobacz blog
Witajcie!

Dziś czas na coś dobrego.

Oto co jeść będę:



Składniki:

1 pętko kiełbasy wiejskiej lub swojskiej 
olej 
łyżka masła
2 ząbki czosnku
3 cebule
szklanka ugotowanych i osolonych grzybów leśnych typu opieńki
1 papryka normalna
1 pomidory z puszki
1 papryka typu habanero

dwie torebki kaszy jęczmiennej
przyprawy: szczypta soli, pieprzu, ostra papryka


Czynności:

1. Wszystko kroimy na drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której uprzednio wcześniej rozgrzaliśmy masło z olejem.
2. Gdy kiełbaska się ładnie przyrumieni, inne warzywa zmiękną, a cebula zeszkli, dorzucamy tam pomidory z puszki.
  3. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy przyprawami według uznania i przelewamy do garnka, gdzie gotujemy wszystko razem ok. 10 minut, żeby się wszystko przegryzło.

4. Czas na kaszę! Gotujemy dwie torebki kaszy w lekko osolonej wodzie ok. 15-20 minut.
5. Gdy kasza się ugotujemy, przekładamy odpowiednią dla siebie ilość na talerz, nakładamy nań leczo.
6. Najlepiej smakują na gorąco…
7. …tak więc konsumujemy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon

Dalej

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *