1475. Gotujemy w weekend, cz. 60 biszkopt rzucany

Zobacz blog
Witajcie!

Dziś będzie pysznie i słodko.

Oto co przygotowałam do popołudniowej kawki:

Składniki:

a) ciasto

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

b) nadzienie

1 dżem truskawkowy  małosłodzony

c) krem do oblania

330 ml śmietanki 36%
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki cukru pudru

d) nasączenie biszkoptu

1 szklanka mocnej, czarnej herbaty z cytryną i cukrem

Czynności:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy sztywną pianę z białek, dodając cukru.
2. Po ubiciu piany dodajemy stopniowo po 1 żółtku, dalej mieszając całość mikserem.
3. Do miski przesypujemy mąki, mieszając je ze sobą, po czym dodajemy ją (po łyżeczce) do ciasta. Tu najlepiej używać drewnianej łyżki, gdyż musimy całość robić delikatnie.
4. Formę do pieczenia (25/30 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, po czym wlewamy tam nasz biszkopt. Pieczemy ok. 30-40 min. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto z pieca i z wysokości ok. 60 cm rzucamy nim o podłogę.
5. Gdy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z formy, przedzielamy na dwa blaty i każdy nasączany herbatą.
6. Smarujemy blaty dżemem truskawkowym po czym składamy je na powrót.
7. Czas na krem! Ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem na sztywno, po czym dodajemy tam uprzednio wcześniej przygotowaną i przestudzoną już żelatyną (łyżka żelatyny na 1/3 szklanki gorącej wody). Mieszamy całość i wstawiamy ją na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć.
8. Gdy krem jest już bardziej stały, smarujemy nim wierzch i boki ciasta, po czym wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny.
9. Po upływie 2 godzin wyjmujemy ciasto i gapimy się nań chwilę z ukontentowaniem.
10. Żremy!

Wypróbujecie?

Kathy i Leon
Dalej

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *