Co gotować w zimie

W większości regionów kraju zima jest mroźna. To czas, kiedy ludzie próbują się rozgrzać. Czy wiesz, że niektóre warzywa pomagają Twojemu ciału zachować ciepło? Te zimowe warzywa są naturalnie szczytowe w tym sezonie. Nie tylko pomagają utrzymać ciepło w ciele, ale są również bogate w przeciwutleniacze.

Biorąc pod uwagę dzisiejszą światową dystrybucję żywności, trudno jest określić, jaka jest pora roku, kiedy wchodzimy do supermarketu. Jak miło jest korzystać z dostępności pożywienia przez cały rok, aby uzyskać optymalne korzyści zdrowotne i smakowe, równie ważne jest zwracanie uwagi na to, co naturalnie występuje w porze roku. Jednym z najlepszych sposobów na śledzenie jest udanie się na lokalny targ rolniczy, na którym znajdziesz najświeższe, lokalnie uprawiane produkty.

Zimą warzywa, które pomagają utrzymać ciepło w ciele, to warzywa korzeniowe i pożywne warzywa zimowe. Każde warzywo, które potrzebuje czasu, aby wyrosnąć i którego jadalna część rośnie pod powierzchnią ziemi, lub każde warzywo, które lubi zimną pogodę, zwykle rozgrzewa i jest dobrym warzywem do spożycia w zimie.

Zima to również pora roku, kiedy możesz chcieć zjeść trochę bardziej pożywne białko, takie jak mięso lub ryby, niż w miesiącach letnich. Dzieje się tak z tego samego powodu, co spożywanie zimowych warzyw i warzyw korzeniowych. Pomaga utrzymać ciepło w ciele.

Jeśli lubisz sałatki, spróbuj jeść sałatki, które są bardziej zorientowane na warzywa korzeniowe, fasolę lub zboża, zamiast zwykłych zielonych sałatek liściastych. Lub dodaj trochę gotowanej fasoli, jajka na twardo, orzechów lub trochę mięsa do zielonej sałatki.

Jeśli w Twojej okolicy jest bardzo zimno zimą, całkowicie unikałbym zielonych sałatek. Jednak w niektórych rejonach, gdzie nie jest tak zimno, może być bardzo korzystne przygotowanie sałatki rzymskiej z kurczakiem. Jeśli kochasz ryby, jednym ze sposobów na zimową mączkę rybną jest podawanie jej z warzywami korzeniowymi, zieleniną zimową lub ziemniakami zamiast ryżu.

Do warzyw „Najzdrowsza żywność świata” jesienią i zimą należą:

  • Marchewki
  • Buraki
  • Dynia
  • Ziemniaki
  • Słodkie ziemniaki
  • Ignamy
  • Jarmuż
  • brukselki
  • Collard Greens
  • Kapusta